Categories
Tehnologii

Expert – În Armenia este acumulată o experienţă bogată în domeniul construcţiilor seismorezistente

CHIŞINĂU, 28 mar – Novosti-Moldova. Miercuri la reprezentanţa ARŞI RIA Novosti în RM şi AŞ Novosti-Moldova a avut loc puntea-video Chişinău-Moscova-Erevan-Astana „Construcţiile seismorezistente. Experienţa acumulată şi noile tehnologii”.


Participanţii la puntea-video – specialişti în domeniul construcţiilor seismorezistente şi protecţiei seismice – au împărtăşit experienţa acumulată în ţările lor.

„În Armenia este acumulată o experienţă bogată în domeniul construcţiilor seismorezistente. După cutremurul devastator de la Spitak din anul 1988, care a răpit viaţa a 25 mii de persoane, primul pas a fost reexaminarea şi modificarea normelor de construcţie, care au fost adoptate încă pe timpurile sovietice. În anul 1994 noi am reevaluat codurile normative naţionale ale construcţiilor seismorezistente. Ulterior, deja în 2006, au fost elaborate noi standarde, care sînt în vigoare pînă în prezent”, – a declarat Zaven Hlgatian, şef al Centrului de construcţii seismorezistente al Serviciului naţional de protecţie seismică al Ministerului Situaţiilor Excepţionale al Armeniei.

„Republica face parte din numărul ţărilor, în care există Legea cu privire la protecţia seismică a populaţiei, la noi este creat Serviciul naţional de protecţie seismică. MSE al Armeniei a pregătit hărţi speciale în caz de cutremur devastator cu descrierea amănunţită cum trebuie desfăşurate lucrările de salvare”, – a menţionat expertul.

Guvernul Armeniei a adoptat hotărîrea de a implementa în şcoli şi instituţii de învăţămînt superior cursuri speciale de instruire a populaţiei, cum să se comporte în timpul cutremurului de pămînt, ceea ce, în opinia specialiştilor, va diminua pierderile umane în caz de atare calamitate naturală. În acest mod, în ţară se iau măsuri considerabile pentru reducerea riscului în timpul cataclismelor naturale, consideră specialistul.